De eerste maanden Ghana

geplaatst in: Geen categorie | 1

Beste vrienden en familie,

Afgelopen week bedachten we dat we alweer zo’n 60 dagen in Ghana verblijven! De tijd is omgevlogen en we zijn inmiddels aardig geacclimatiseerd. Het hete seizoen is in volle gang, met temperaturen tot boven de 40 graden overdag! Over ruim een maand begint waarschijnlijk het regenseizoen; we zien ernaar uit om het droge landschap groen te zien worden!

IMGP4472 (4)

Het huis in Gushegu
De verbouwing van het huis in Gushegu is wat anders gelopen dan gepland. Het oorspronkelijke idee was om een muur te verplaatsen om de woonkamer wat ruimer te maken. Tijdens de verbouwing kwamen ze erachter dat er fouten gemaakt zijn bij de bouw van het huis 5 jaar geleden. Om die reden zijn uiteindelijk alle muren vervangen en is alleen het dak en de fundering nog origineel. Dat was wel een tegenvaller, maar we zijn blij dat het huis nu stevig is en niet bij de eerstvolgende storm in zou kunnen storten. Hierdoor is ons verblijf in Tamale wel wat langer geworden dan gepland. We hopen over 2-3 weken alsnog te kunnen verhuizen naar Gushegu.

304d7827-62e6-4d59-8dc0-e0c35f6f244f

Het Ghanese verkeer
De dag na onze vorige update kwam onze auto aan in Tamale! De eerste keer met de auto rondrijden in de stad was best spannend. Zoals we al lieten doorschemeren is het verkeer hier iets anders dan we gewend zijn uit Nederland. Hier in Tamale rijdt bijna iedereen rond op motors en scooters, verder rijden er veel taxi’s rond (vooral oude Opels), en een aantal terreinwagens. Vooral de rijstijl van de motors is erg interessant. De vuistregel is: ze zijn overal, ze komen overal vandaan en gaan overal heen, vooral als jij eraan komt. Ze halen links en rechts in, snijden je af, rijden gerust door rood, rijden ’s avonds zonder licht en zitten regelmatig met z’n vieren of meer en met kleine kinderen op de motor. Je zou er hoge bloeddruk van krijgen… Toen we onze auto twee weken hadden moesten we naar Accra om dingen te regelen voor onze registratie. Dus dat was een mooi avontuur om op Road-Trip te gaan van ruim 600 km en door de twee drukste steden van Ghana te rijden: Kumasi en Accra. Gelukkig hebben we een extra set beschermengelen gehad en zijn we zonder problemen deze vuurdoop doorgekomen!

auto

Taal en cultuur
Onze primaire focus nu is het leren van de taal Dagbani en de cultuur van de Dagomba’s. Het feit dat je arts bent, wordt echter natuurlijk niet helemaal vergeten. Vrij snel zijn we op bezoek gegaan bij de oma van onze teamleider. Hoewel niemand weet hoe oud ze precies was, schatten we haar minimaal 90. Een hele leeftijd, zeker hier in Afrika! Ze had malaria, maar at en dronk ook nauwelijks en was erg zwak. Gerben heeft haar nagekeken en kwam ontdekte dat ze ondertemperatuur had en een erg lage bloedsuiker. Toen ze haar hielpen met eten ging het iets beter, maar ging niet meer zelf eten en drinken. Uiteindelijk is ze een week geleden helaas toch overleden. We zijn met het hele team bij de familie geweest voor de begrafenis en ceremonies die daarbij horen. Hoewel we in Gushegu pas aan onze taalstudie kunnen beginnen, hebben we hierdoor al veel van de cultuur van de Dagomba’s kunnen leren.

Paperwork
Verder hebben we de afgelopen weken gewerkt aan het nodige papierwerk. Voor onze registratie als arts en verpleegkundige hebben we een hele stapel verschillende documenten nodig, in het Engels, natuurlijk met stempel en handtekening, en moeten we ons voorbereiden op een examen. Ook voor onze verblijfsvergunning hebben we een hele stapel papieren nodig. Veel van die dingen moeten we via internet regelen, dus dat moeten we doen op een moment dat we even goed genoeg internet hebben. Een hele uitdaging waar we het nodige geduld en flexibiliteit voor nodig hebben!

Boaz
Onze kleine man maakt het goed. Hij is erg spontaan en vindt het leuk om contact te maken met mensen. Hij vindt het leuk om nieuwe dingen te ontdekken, is erg nieuwsgierig en leert snel nieuwe woorden en nieuwe namen. Dat werkt erg ontwapenend bij mensen en geeft vaak leuke openingen tot gesprek. Ook buiten rondlopen vindt hij erg leuk. Er loopt altijd wel ergens een kip, parelhoen, geit, schaap, kat, hagedis of koe rondt. En anders gaat hij op zoek naar steentjes, dopjes, veertjes en andere dingen. Alle veranderingen hebben wel veel onrust gegeven in z’n slaapritme. Dat was best even lastig. Gelukkig gaat het slapen nu wat beter.

boaz

Teambuilding
Vorige week is ons nieuwe teamlid uit Nederland ook aangekomen in Ghana! Het was erg leuk om ze op te halen van het vliegveld! We hebben dat gevierd met een zelfgemaakte chocolade-cheesecake. We zijn nu compleet en kunnen ons dus ook bezig gaan houden met de teambuilding. Afgelopen week zaten we met het hele team in Tamale in het huis waar we nu verblijven, dus dan leer je elkaar snel kennen. Natuurlijk brengt dat ook de nodige spanning met zich mee doordat je allemaal anders in elkaar zit, elkaar niet allemaal enorm goed kent, verwachtingen anders zijn en communicatie best een uitdaging is. Dat hoort er natuurlijk allemaal bij en we vertrouwen erop dat we daar goed doorheen komen met elkaar.

Project Share Ghana
In de vorige nieuwsbrief hebben we ook verteld over Project Share Ghana en dat er nog een financiële nood was. Het erg bemoedigend voor ons geweest dat er in de afgelopen weken genoeg geld is toegezegd en binnengekomen voor de salarissen van de docenten van de Junior High School!

Heel erg bedankt voor jullie meeleven en betrokkenheid!
We hopen onze volgende update vanuit Gushegu te kunnen geven!

Groet en zegen,

Gerben, Dorien en Boaz

  1. Ilse

    Ondanks dat het even tegen heeft gezeten zien jullie er super gelukkig en relaxed uit. Andrea stuurt me regelmatig foto’s door en ze mist Boaz heel erg… Veel succes met jullie werkzaamheden.