De tijd in Tamale Teaching Hospital en daarna

geplaatst in: Geen categorie | 0

Beste vrienden en familie,

Vanuit de Ghanese warmte is het weer tijd om jullie bij te praten. De dagen en weken vliegen hier voorbij met het werk dat we doen in het ziekenhuis. Dorien en Gerben zijn inmiddels allebei over de helft van hun stageperiode in Tamale Teaching Hospital (TTH). Ondertussen is Boaz al helemaal gewend aan ‘tante Hilde’ en heeft grote sprongen gemaakt in z’n ontwikkeling, mede dankzij haar. Het hete seizoen loopt op z’n einde en de eerste regen is voorzichtig gevallen. Langzaam wordt het landschap weer groener en zie je soms ineens prachtige bloemen bloeien.

In het Tamale Teaching Hospital

Dorien gaat in twaalf weken zoveel mogelijk afdelingen langs in het ziekenhuis. Bijna elke week een andere afdeling, waar het een kwestie is van wennen en weer doorgaan. Maar zo ziet ze wel veel verschillende dingen en leert ze aardig wat mensen kennen. Hierna volgen nog drie weken op de verlosafdeling, waarna Dorien eind mei klaar hoopt te zijn!
Gerben heeft nog een aantal weken Kindergeneeskunde voor de boeg en hoopt daarna nog een paar weken terug te gaan naar de Obstetrie en Gynaecologie. Hij heeft daar goede relaties opgebouwd met de artsen, verpleging, verloskundigen en O.K.-personeel, dus ze willen hem graag weer terugzien.
Begin juli zal Gerben zijn stage afronden en daarna kunnen we onze aanvraag indienen om onze permanente registraties te krijgen als arts en verpleegkundige in Ghana.
Toevallig gebeurde het afgelopen week dat we allebei op de Accident & Emergency (de Spoedeisende Hulp) afdeling zaten. Nou ja… zaten… Het is wel een afdeling waar een hoop gebeurt en je af en toe flink moet rennen. Ook een vrij heftige afdeling, omdat er veel mensen met een verkeersongeluk binnenkomen. De meeste motorrijders rijden hier rond zonder helm, waardoor we soms met ernstige letsels geconfronteerd worden.
Afgelopen tijd hebben we in het ziekenhuis ook een aantal verpleegkundigen uit België ontmoet en twee Amerikaanse SEH-artsen. Ze zijn voor een aantal weken naar Ghana gekomen om te werken. Het was erg leuk om met hen op te trekken en ze een beetje bekend te maken met Ghana en de gang van zaken in en rond het ziekenhuis.

Hilde en Boaz

Tijdens onze dagen in het ziekenhuis zorgt Hilde voor onze Boaz. Vanaf het moment dat we haar van het vliegveld in Tamale ophaalden, is Boaz beste vrienden met haar. Hij was gelijk op z’n gemak en inmiddels hebben ze een hele leuke band met elkaar. Hilde heeft veel ervaring met kinderen van Boaz z’n leeftijd en weet telkens weer nieuwe en creatieve dingen te bedenken om samen met hem te doen. Tekenen, verven, knutselen, lezen, picknicken, etc. Als we thuiskomen vertelt Boaz ons in detail wat hij die dag allemaal gedaan heeft. Hij kletst de oren van je hoofd. We zijn enorm dankbaar dat Boaz het ook zo leuk vindt.
Vorig weekend zijn we met Hilde een weekendje naar Mole National Park geweest, zodat zij ook kon genieten van de mooie natuur en natuurlijk van de olifanten.
Het plan is dat Hilde weer naar Nederland teruggaat als Dorien haar stage heeft afgerond.

Verlof naar Nederland en meer

Zelf hopen we in augustus zelf ook naar Nederland te komen. En we komen terug met extra bagage, want Dorien is zwanger! Ze is op dit moment ongeveer 19 weken zwanger en hoopt eind september te bevallen. Dit willen we graag in Nederland doen. Tegelijkertijd is het een mooie gelegenheid om onze vrienden en familie weer te kunnen ontmoeten. We zien er erg naar uit. De planning is om de feestdagen in december nog mee te vieren en daarna met z’n vieren weer terug te gaan naar Ghana.

Project Share

Inmiddels is er meer duidelijkheid gekomen over de veranderingen binnen Project Share. Een aantal taken binnen het team en de school zijn inmiddels ook overgedragen aan de desbetreffende personen. Op school is één van de docenten doorgegroeid in een meer leidinggevende rol, waarmee we ook hopen dat het werk op school in de nieuwe constructie door kan blijven gaan. Verder zijn we in gesprek met elkaar over het concreet vormgeven van onze medische visie in deze nieuwe situatie.

We zijn ook nog op zoek naar versterking van ons team in Gushegu, namelijk:
– Iemand die de docenten kan begeleiden in het voorbereiden en het geven van lessen. Dit zal vanaf de maand september zijn voor een periode van een aantal maanden.
– Iemand die goed is in rekenen en wiskunde, welke de docenten zou kunnen helpen in hun rekenvaardigheden. Dit zal eveneens vanaf komende september zijn.
– Iemand die onderzoek wil doen naar de gezondheidszorg binnen Gushegu en het omliggende district vanaf de maand januari.

Lijkt dit je wat of ken je iemand die één van deze dingen goed zou kunnen, stuur ons dan een berichtje voor meer informatie.

Groet en zegen,

Gerben, Dorien en Boaz Boon