Examens gehaald! Wat nu?!

geplaatst in: Geen categorie | 0

Beste vrienden en familie,

Hoera! Zoals in de titel staat, hebben we allebei onze examens gehaald, waarmee we erg blij zijn. Voor Dorien was het nog even spannend of ze haar examens gehaald had, omdat ze het best moeilijk vond vanwege ingewikkeld Engels taalgebruik en medische termen. Ze had de boeken eigenlijk al klaarliggen om voor een herexamen te gaan studeren, maar dit bleek gelukkig niet nodig te zijn. Maar nu we deze belangrijke mijlpaal bereikt hebben, hoe verder? We zijn namelijk nog steeds niet officieel geregistreerd als arts en verpleegkundige.

Verder bericht

Op een rustige maandagmiddag kreeg Gerben het bericht dat de examenuitslagen binnen waren en dat hij geslaagd was. Vervolgens hoorden we dat hij voor donderdag, dezelfde week, zijn registratie-papieren in moest leveren, de registratiekosten moest betalen en twee nieuwe referentiebrieven moest inleveren. En dat in Accra. Onze rustige middag werd ineens een snel-alles-weer-inpakken-middag om de volgende ochtend vroeg de ruim 10-uur durende reis naar Accra weer aan te vangen met de auto. Ondertussen moest er heen-en-weer gebeld worden met Nederland om binnen twee dagen twee referentiebrieven in Ghana te krijgen. Gelukkig kon Gerben woensdagmiddag alles netjes inleveren. Het enige wat nog gedaan moest worden, was een Ethiek-Seminar bijwonen. Waar en wanneer zou nog bekend worden. Een week later kwam op dinsdagmiddag het bericht dat de Seminar op vrijdag zou zijn en een ceremonie voor de nieuwe dokters op zaterdag. Gelukkig zijn we voor de zekerheid in Accra gebleven. Aan het einde van de Seminar werd duidelijk dat Gerben toch nog zes maanden in een opleidingsziekenhuis onder supervisie moet werken, voordat hij zijn permanente registratie krijgt. Dit kan in het Tamale Teaching Hospital, maar Gerben heeft wel een brief uit Tamale nodig waarin staat dat hij daar onder supervisie mag werken. Na deze bevestigingsbrief, moet de Medical & Dental Council weer een brief schrijven naar Tamale Teaching Hospital voor een plaatsingsverzoek. Op dit moment zijn we in Tamale om dat te regelen. Hopelijk gaat dat lukken zonder dat we nog een keer op en neer moeten naar Accra. De afgelopen weken zijn we al een aantal keer van het noorden naar het zuiden van Ghana gereden. Hierdoor kennen we de weg al wel steeds beter en hebben we ruim 15.000 kilometer gereden in het afgelopen jaar.
In Accra kregen we ook het bericht dat Dorien haar examen gehaald had. Voor haar registratie wisten we al dat ze nog drie maanden een oriëntatie-stage moet doen. Het oorspronkelijke plan was om deze in het Gushegu District Hospital te doen. Dorien kreeg hier gelijk de plaatsingsbrieven al voor mee. Maar nu het duidelijk is geworden dat Gerben zes maanden stage moet doen, in plaats van drie, komen we in de knoop met onze eerdere planning. We hebben daarom besloten dat ook Dorien haar stage in Tamale gaat doen, omdat dat efficiënter is. Momenteel zijn we ook de aanvraag voor Dorien haar plaatsing aan het regelen in Tamale. Net als voor Gerben, moet er vervolgens een plaatsingsverzoek uit Accra komen.

Komende maanden

De eerste helft van 2017 gaat er iets anders uitzien dan we in gedachten hadden. We zullen ons hebben en houwen weer op moeten pakken en naar Tamale verhuizen voor een half jaar. Daar hopen we allebei onze stages te doen in het Tamale Teaching Hospital. Omdat we allebei fulltime moeten werken, hebben we drie maanden overlap van onze stages. Dorien moet haar stage beginnen tussen nu en uiterlijk eind februari, welke ze af hoopt te ronden in de periode begin april-half mei. Tijdens deze periode zijn we op zoek naar een oplossing voor opvang voor Boaz. Op dit moment zijn we verschillende opties aan het overwegen, waarbij ideeën van buitenaf van harte welkom zijn.

Vanuit Ghana wensen wij jullie alvast hele fijne feestdagen en een gezegend 2017. We hopen de volgende nieuwsbrief vanuit Tamale (Teaching Hospital) te kunnen geven.

Groet en zegen,

Gerben, Dorien en Boaz Boon