Korte dagen en koude nachten

geplaatst in: Geen categorie | 0

Beste vrienden en familie,

De dagen en nachten in Nederland worden stukje bij beetje steeds kouder en we zijn alweer aangekomen in de periode van Advent. Samen met Boaz tellen we iedere dag een stukje dichter naar Kerst om dat hier weer met onze familie te vieren. En tegelijkertijd tellen we af naar onze terugkeer naar Ghana. Op 3 januari hopen we namelijk weer in Ghana te zijn! De tijd is voor ons gevoel erg snel gegaan. We hebben in de afgelopen weken veel mensen kunnen ontmoeten, maar lang nog niet iedereen die we hadden willen zien.

Gezin
Met Levi gaat het erg goed. Hij slaapt redelijk veel (waar wij als ouders vooral erg blij mee zijn natuurlijk), drinkt goed en groeit zoals het hoort. Hij is al gezellig naar je aan het lachen. Boaz is een echte grote broer voor hem en wil vaak even bij hem kijken. Verder gaat Boaz twee ochtendjes in de week naar de Peuterspeelzaal, waar hij enorm van geniet. En het is erg leuk voor hem om het Sinterklaasfeest nu van dichtbij mee te maken. Het Sinterklaasjournaal is vaste prik na het eten!
We zijn inmiddels ook verhuisd van de ouders van Dorien naar de Westzijdeweg in Hazerswoude-Dorp. Een prachtig plekje in de polder. Leuk om nu een tijdje ook op het dorp te wonen en bekenden tegen te komen tijdens het boodschappen doen!

Symposia en Echo-training
Ondertussen is Gerben er regelmatig op uit gegaan om zich op professioneel vlak verder te ontwikkelen. Zo heeft hij een aantal symposia bijgewoond over ‘Safe Motherhood’; een initiatief om vrouwen goede zorg te bieden rondom zwangerschap en bevalling. Ook heeft hij een aantal dagen meegelopen in ziekenhuizen om zijn echoscopische vaardigheden verder uit te breiden. Erg nuttig, maar natuurlijk ook heel leuk om weer in Nederlandse ziekenhuizen te zijn en oude bekenden te ontmoeten.

Onderzoek Gushegu
Daarnaast is Gerben bezig geweest met de voorbereidingen voor een onderzoek dat hij wil gaan doen in Gushegu. Gelukkig heeft hij een gynaecoloog en een medisch antropoloog van het LUMC bereid gevonden om mee te denken. In 2018 zullen ook verschillende medisch studenten naar Ghana komen voor hun wetenschappelijke stages om te helpen bij dit onderzoek. We willen in gesprek gaan met de mensen in Gushegu om te begrijpen wat de redenen zijn om wel of geen medische zorg te zoeken tijdens zwangerschap en bevalling. We willen de uitkomsten van dit onderzoek dan gebruiken bij het plan om een verloskundig centrum op te zetten. We zijn erg benieuwd en zien ernaar uit om aan de slag te gaan hiermee!

Project Share
Het nieuwe schooljaar is ook al in volle gang op de ‘Neesim’-school van Project Share. De school is nu compleet met een volledige Primary School en 3-jarige Junior High School. Totaal zitten er nu bijna 400 kinderen op de school!
Ook in het voedingscentrum zijn weer tientallen kinderen met hun moeder opgevangen en behandeld voor ondervoeding.
In plaats van de projectmanager is er inmiddels een administrator aangenomen die Rachel ondersteund bij haar werk. Zij wordt momenteel ingewerkt en ze pakt het werk enthousiast op!

Heel erg bedankt voor jullie meeleven en betrokkenheid!
We hopen onze volgende update weer vanuit Ghana te kunnen geven!

Groet en zegen,

Gerben en Dorien
Boaz en Levi