Nieuwe ontwikkelingen

geplaatst in: Geen categorie | 0

‘Laat mij vroeg in de ochtend uw liefde vernemen, want ik stel mijn vertrouwen in U.

Wijs mij de weg die ik moet gaan: naar U gaat mijn verlangen uit.

Leer mij handelen naar uw behagen, U bent toch immers mijn God.

Uw Geest, uw goedheid zal mijn geleide zijn in een land met geĆ«ffende wegen.’

Psalm 143

Na onze terugkeer naar Nederland eind december 2012 is het even stil geweest van onze kant. Hoog tijd om weer wat van ons te laten horen dus!

Begin februari 2013 heeft Gerben zijn opleiding tot tropenarts voortgezet op de afdeling Obstetrie en Gynaecologie in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. In februari 2014 zal hij dit onderdeel alweer afronden. De nadruk van dit jaar was het leren begeleiden van bevallingen, het uitvoeren van keizersnedes en andere gynaecologische operaties. Na heel wat huilende baby’s is hij klaargestoomd om dit zelfstandig te gaan doen. Per maart 2014 gaat de Nederlandse Tropencursus (NTC) van start in Amsterdam. Deze 3 maanden durende cursus, waarbij Gerben weer full-time de schoolbanken in gaat, krijgt hij alle ins en outs van de tropische ziektes geleerd. Malaria, Tuberculose, HIV/AIDS, parasieten, ondervoeding, etc, etc. Daarbij ligt de nadruk ook op hoe je werkt in een ander land, andere cultuur, een ander gezondheidssysteem. Het zal even wennen zijn om weer zo theoretisch bezig te zijn, maar tegelijkertijd ook een hele uitdaging.

Dorien is een dag in de week aan de slag gegaan als dokters-assistente en kwaliteits-medewerker bij een huisartsenpraktijk. De andere dagen werkt ze als verpleegkundige op de afdeling Hematologie van het LUMC in Leiden. Tevens heeft ze de tweede Tropencursus voor verpleegkundigen gevolgd bij het Havenziekenhuis in Rotterdam. Veel verschillende dingen, waarbij al dat schakelen soms best even lastig was.

Verder hebben we contact gehouden met Nelleke en Rahman Yakubu van Project Share Ghana. Zij waren een aantal maanden op verlof in Nederland afgelopen jaar, wat een goede gelegenheid bood om de vriendschap te verdiepen en verder na te denken over de toekomst. Inmiddels is voor ons duidelijk dat we met Project Share willen gaan samenwerken in de toekomst in het Noorden van Ghana. De visie van Project Share en onze visie komt erg met elkaar overeen en de samenwerking is in 2012 goed verlopen. We hopen in de toekomst een of meerdere klinieken op te richten om de (toegang tot) de primaire gezondheidszorg te verbeteren. Als ziektes als malaria, luchtweginfecties, diarree en ondervoeding in een vroeg statium worden gediagnosticeerd en adequaat behandeld, zullen minder mensen (en vooral minder kinderen) opgenomen te hoeven worden in het ziekenhuis en ook minder vaak overlijden aan de gevolgen van deze ziekten. We zullen een goede relatie met het ziekenhuis moeten onderhouden om mensen snel te kunnen verwijzen. Deels zal Gerben waarschijnlijk ook werkzaam zijn in het ziekenhuis om zijn vaardigheden op chirurgisch en gynaecologisch gebied te kunnen inzetten en ook behouden. Het doen van outreaches in de vorm van mobiele klinieken en voorlichtingscampagnes zal ook iets zijn wat we verder willen ontwikkelen.

Om ons verder te orienteren en voor te bereiden zullen we begin 2014 een korte reis maken naar Noord Ghana.

Na terugkeer uit Ghana zullen we steeds specifieker onze voorbereidingen gaan treffen om voor langere termijn weg te gaan. We zullen voor deze periode verhuizen naar Zaandam en daar persoonlijke coaching ontvangen op het gebied van leven in een team, karakter-ontwikkeling, huwelijks-coaching, en verdieping van onze persoonlijke relatie met God. De benodigde registraties, visum, etcetera zullen we in deze periode ook proberen rond te krijgen. Tevens zullen we het financiele plaatje duidelijker gaan krijgen. Waarschijnlijk zullen we grotendeels afhankelijk worden van giften voor ons persoonlijk levensonderhoud, waarvoor we dus een achterban zullen moeten hebben die ons ook financieel willen steunen. Daarbij willen we graag uitgezonden worden door een kerkelijke gemeente; hiervoor zijn we ook in gesprek.

 

Kortom: veel dingen die op de achtergrond spelen en veel ontwikkelingen. We hopen jullie na onze reis naar Ghana weer een nieuwe update te kunnen geven!