Stages, verhuizing, verbouwing en verlof

geplaatst in: Geen categorie | 0

Beste vrienden en familie,

Het aftellen is begonnen! We komen al bijna naar Nederland voor ons verlof. Het werk in het ziekenhuis zit er voor ons allebei op en sindsdien zijn we druk met het afronden in Ghana en het voorbereiden op het komende verlof. Verder maken we het goed. De zwangerschap van Dorien verloopt zonder problemen en ze krijgt inmiddels een mooi buikje. Met Boaz gaat het ook goed. Hij is al een echte nieuwsgierige peuter. Hij begint z’n eerste woorden Engels al te spreken en doet z’n best mensen te groeten in het Dagbani. In de tijd dat Hilde voor hem gezorgd heeft, heeft hij kleuren, vormen, letters en cijfers geleerd. Hij is er helemaal klaar voor om grote broer te worden.

De laatste weken Tamale Teaching Hospital

Na een drukke week samen op de SpoedEisende Hulp afdeling, heeft Dorien als laatste deel van haar stage een aantal weken op de verloskamers gewerkt. Ze vond het erg leuk om daar te werken. Het was druk en hectisch, maar vond het bijzonder om mee te maken. Zeker nu ze zelf zwanger is. Op de verloskamers heeft ze zelfstandig een bevalling mogen doen en op de operatiekamers een aantal keer mogen assisteren bij een keizersnede. Gerben kwam af en toe langs als hij tijd had, waardoor we zelfs samen een keizersnede konden uitvoeren.
Gerben heeft op de kinderafdeling ook een goede tijd gehad, waarna hij de laatste weken weer teruggegaan is naar de Obstetrie & Gynaecologie. Deze weken was hij niet meer samen met een andere Medical Officer ingepland, maar mocht hij de verloskamers zelfstandig runnen. Een hele uitdaging, maar ook heel tof om het vertrouwen te krijgen.

Papierwerk

Na het afronden van de stages was het nog een hele toer om de benodigde brieven, handtekeningen en stempels te krijgen. Maar ook dat is uiteindelijk gelukt. Afgelopen week hebben we de papierwinkel ingeleverd bij de Medical & Dental Council voor Gerben en bij de Nursing & Midwifery Council voor Dorien. We hebben de registratiekosten betaald en Dorien mag zich inmiddels nu officieel verpleegkundige noemen in Ghana! We hopen dat de aanvraag van Gerben ook snel verwerkt wordt.
Wat betreft onze verblijfsvergunning, zijn we dankbaar dat deze afgelopen juni weer voor een jaar verlengd is. We kunnen dus ook weer terugkomen hier in Ghana na ons verlof. We hopen dat we in de komende week ons definitieve rijbewijs ook in ontvangst kunnen nemen. Deze hebben we in november vorig jaar aangevraagd, maar moeten het nog steeds doen met het tijdelijke papiertje dat elke drie maanden verlengd moet worden.

Terugverhuizing en verbouwing

Na de afronding van onze stages zijn we van Tamale terugverhuisd naar Gushegu. Alle spullen weer inpakken en in èn op onze auto stapelen. We worden er steeds handiger in. Toen we in Gushegu aankwamen, wilden we alles uitpakken en in de kasten zetten, maar werden we verrast door houtworm en termieten in onze houten meubels. Die hebben we dus eerst moeten behandelen met een chemisch goedje, om te zorgen dat ze niet helemaal opgegeten zullen worden in de komende maanden. Verder is er gestart met een verbouwing van ons huis. Omdat de baby geboren wordt en Boaz in de komende jaren naar school zal gaan, is er extra ruimte nodig. We wilden eerst deze verbouwing laten doen bij terugkomst van verlof, maar onze voormalig teamleider wilde de verbouwing nog superviseren in de komende weken die hij nog in Ghana is. We zijn hier erg blij mee, omdat het een heleboel tijd en energie gaat schelen.

Project Share

Over een aantal weken zal onze teamleider definitief naar Nederland gaan. Hij heeft zijn eerste inburgerings-examen gehaald en het proces is ingezet om een verblijfsvergunning te krijgen. De rest van het gezin is al in Nederland, dus we hopen dat dit allemaal voorspoedig zal verlopen. De school en het voedingscentrum lopen goed; in september zal daar de nieuwe project-manager beginnen. We zijn erg benieuwd hoe dit verder zal verlopen.
Daarbij hebben we in de afgelopen tijd, als team van Project Share, nagedacht over de medische visie. Inmiddels is het duidelijk geworden dat we ons willen gaan richten op de zorg voor zwangere vrouwen. Goede zorg rond zwangerschap en bevalling is nodig in en rond Gushegu en Gerben heeft in dit vakgebied de nodige relevante ervaring opgedaan. Hoewel de details nog verder ingevuld moeten worden, hebben we de visie om een kliniek op te zetten voor eerstelijns verloskundige zorg rondom zwangerschap en bevalling. Om dit op een goede manier te kunnen doen, willen we nog een vooronderzoek doen naar de gebruiken rondom zwangerschap en bevalling in de lokale cultuur en factoren die meespelen voor vrouwen om al dan niet in een kliniek of ziekenhuis te bevallen.

We hopen jullie graag te zien tijdens ons verlof in Nederland! Op zaterdag 19 augustus 2017 organiseert ons Thuisfront Team een feest om elkaar weer te ontmoeten. U bent van harte welkom in Gouda om 19.30 u in het gebouw ‘De Oostpoort’, waar voldoende parkeergelegenheid is. Het adres is Aderpoortweg 19 te Gouda. We willen u vragen om u van tevoren aan te melden via onderstaande link:

Groet en zegen,

Gerben, Dorien en Boaz Boon