Tweede fase Ghana: Wa

geplaatst in: Geen categorie | 0

“Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Mattheus 25

Beste allemaal,

 

Een nieuwe fase in onze reis is aangebroken: we zijn aangekomen met het team van MMMI in Wa.

Tijdens het afscheid nemen in Gushegu merkte we dat we toch in de korte tijd heel wat opgebouwd hadden. We zijn de laatste dagen thuis geweest bij de twee jongens waarvan we de handjes hadden geopereerd, hebben we voor de laatste keer de tweeling gezien en afscheid genomen van het team waar we mee gewerkt hebben in Gushegu. Toen we afscheid namen in de kerk vroeg Rahman aan de gemeente:”Wie is er geholpen door de dokter en z’n vrouw?” Toen we zagen hoeveel handen er omhoog gingen werden we er wel een beetje stil van, ongemerkt zijn er zoveel mensen geholpen

en hebben we veel opgebouwd.

Het afscheid hebben we gevierd met een barbecue. De geit die vorige keer op de foto staat heeft het niet overleefd en we hebben super lekker gegeten… Geitenschouder gemarineerd in citroen, geiten spare-ribs, én een eigengemaakte geitenworst!

Na het afscheid hebben we 2 dagen kunnen relaxen in Tamale. Eindelijk wat luxe boodschappen kunnen doen zoals chips en een kitkat, uit eten geweest en naar het zwembad geweest. Opeens waren we weer de rijke toerist en dat voelde ook wel weer een beetje vreemd.

De bus naar Tamale is al een avontuur op zich. Je verzameld om 4 uur ‘s morgens op het marktplein, je koopt een kaartje voor de bus die vertrekt om kwart over 5, je koopt een kaartje voor je bagage bij een man, je bagage wordt in het ruim van de bus gestopt en vervolgens vraagt diezelfde man weer om geld omdat hij je bagage in de bus heeft gestopt… Zat dat niet al bij de prijs in? Nee blijkbaar niet dus! Toen we in Tamale aankwamen bleek dat het begageruim niet erg goed afgesloten kon worden wat resulteerde in koffers waarvan het leek dat ze achter de bus hadden gehangen in plaats van in de bus!

Vanaf Tamale vertrokken naar Kumasi waar de pastor woont die meewerkt aan de outreach in Wa. Hier hebben we het team kunnen ontmoeten dat vanuit Nederland naar Ghana is gekomen voor het medische werk. Vanuit Kumasi eindelijk op weg naar Wa. Wie de kaart van Ghana een beetje in z’n hoofd heeft, heeft inmiddels opgemerkt dat we in een paar dagen bijna het hele land door zijn gereisd… 🙂

Het team waarmee we nu in Wa zijn bestaat uit 4 pastors, 3 artsen, 2 verpleegkundigen en een doktersassistente. Met dit team doen we mobiele kliniek. Dit houdt in dat de mensen eerst naar de intake gaan van de verpleegkundige, daarna naar het consult met de arts, vervolgens gratis medicatie krijgen bij de apotheek en daarna nog gebed kunnen ontvangen.

De eerste twee dagen van kliniek hebben we al gehad in de stad. Dit hebben we gehouden op het terrein van een hotel, dat we hiervoor gratis konden gebruiken. Op de binnenplaats onder de mangoboom was de wachtkamer, de intake en de apotheek op de veranda en de dokters zaten in een hotelkamer. Onder een afdak verderop konden de mensen gebed krijgen. We hebben de eerste dag bijna 100 patienten gezien en de tweede dag ruim 120. In de stad zijn vaak minder zieke mensen, omdat het ziekenhuis dichtbij is. Deze dagen hebben we dus vooral veel rugpijn, hoofdpijn en maagpijn gezien. En ook een aantal ‘welvaartsziekten’ als hoge bloeddruk en diabetes. De komende 4 dagen gaan we nog naar 3 dorpen, in de omgeving van Wa. Daar zijn de mensen meestal een stuk armer; daarbij is medische zorg veel minder bereikbaar voor deze mensen. Hierdoor komen er over het algemeen meer (infectie)ziekten voor. We hopen dat we voor diegenen, die het het meest nodig hebben, een verschil kunnen maken en op die manier de liefde van Jezus kunnen laten zien. Zelfs al voelt het soms als een druppel op de gloeiende plaat, geloven we dat de enkeling telt. Het evangelie houdt in: diegene liefhebben, die voor je staat.

We genieten van het werk wat we kunnen doen en hebben veel zin in de komende tijd. Over de medische outreach in de dorpen, dus meer in de volgende update!

 

Groet en zegen,