Verwachting

geplaatst in: Geen categorie | 0

‘Alleen bij God is mijn ziel gerust,

alleen van Hem komt mijn verwachting;

Hij alleen is mijn rots en redder,

mijn hoge vesting – ik zal niet vallen.

Bij God ligt mijn redding en goede naam,

God is mijn rots, mijn sterkte, mijn schuilplaats.’

Psalm 62

In de afgelopen maanden is er weer veel gebeurd. Nadat we terug waren gekomen uit Ghana konden we nadat we onze koffers hadden uitgepakt, dozen in gaan pakken. De reden hiervoor was onze verhuizing van Leiden naar Zaandam. Ons appartementje, waar we bijna 5 jaar hebben gewoond, hebben we nu ingeruild voor een heus rijtjeshuis met tuin! We hadden al een paar maanden dozen gespaard bij de supermarkt. Bananendozen, sinaasappeldozen, mandarijnendozen, nog meer sinaasappeldozen…! Nu konden we deze dozen inpakken met kleding, keukenspullen, boeken, decoratie, meer boeken, CD’s/DVD’s, kleding, nog meer boeken, enzovoorts… Het was in ieder geval weer een goede reden om eens kritisch naar alle spullen te kijken. Heb ik dit écht nodig? Ga ik dit over een tijdje meenemen naar Afrika? Na een dag flink doorwerken met hulp van familie en vrienden waren alle dozen op de nieuwe bestemming. Inmiddels zijn de meeste dozen uitgepakt, hebben de muren een ander kleurtje en staan de meubels naar tevredenheid; we beginnen ons weer thuis te voelen op de nieuwe plek!

Een bijzonder project in het nieuwe huis was de babykamer. Vlak voordat we naar Ghana gingen, ontdekten we dat Dorien zwanger was! Intussen is het buikje aardig groot en verwachten we binnenkort ons eerste kindje! Het is voor ons nog een verrassing wat het gaat worden, dus hebben we de babykamer maar in het thema ‘jungle’ gemaakt. Kan de kleine daar vast aan wennen… 🙂 We zijn enorm blij met het ‘Boontje’ wat erbij gaat komen. Het is bijzonder om de zwangerschap nu zelf mee te maken als ‘papa en mama’ in plaats van ‘dokter en verpleegkundige’.

In de tussentijd was Gerben ook begonnen met de Nederlandse Tropencursus (NTC) aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Met een groep tropenartsen en studenten uit het buitenland, was het weer drie maanden de schoolbanken in. Een heel scala aan onderwerpen werd behandeld. Natuurlijk kwamen er veel verschillende ziekten aan bod. Malaria, Tuberculose, HIV/AIDS als belangrijkste ziekten. Maar ook Ebola natuurlijk… De huidige epidemie was nog in het beginstadium tijdens de cursus… Naast de ziektebeelden werden we echter uitgedaagd om ons als tropenarts veel breder te ontwikkelen. Preventieve geneeskunde, vaccinatie-campagnes, voorlichting van de bevolking, epidemiologie, het opleiden van ziekenhuisstaf, management, beleid maken, budgettering, het inkopen en opslaan van medicijnen, interculturele communicatie, traditionele geneeswijzen, statistiek, wetenschappelijk onderzoek, microscopie, en ik kan nog wel even doorgaan… Al met al een heel nuttige voorbereiding op het werken in Ghana! De sfeer in de groep was ook enorm goed. Buiten de cursus-uren werd er veel met elkaar opgetrokken, werd er veel gelachen en waren er veel goede gesprekken. Nadat het eindpaper en het examen waren afgelegd en gehaald kon Gerben zich nu officieel tropenarts noemen. Of eigenlijk ‘Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde’ (AIGT), maar dat is zo’n mond vol…

De plannen voor Ghana beginnen steeds concreter te worden. Wel hebben we ervoor gekozen om nog iets langer in Nederland te blijven. Enerzijds om ons eerste kindje hier te krijgen en te wennen aan het ouderschap, en anderzijds ook om ons goed te kunnen voorbereiden op het vertrek voor een aantal jaar naar het buitenland. Sowieso komen daar veel praktische zaken bij kijken, zoals visums/verblijfsvergunningen, registratie als arts en verpleegkundige, verzekeringen, pensioen, huisvesting, vervoer en nog veel meer. Daarbij willen we ons graag nog verder ontwikkelen op persoonlijk vlak. Nu we de medische training hebben gehad, vinden we het belangrijk aandacht te besteden aan het leggen van relaties, interculturele communicatie, (huwelijks)coaching, en het verder ontwikkelen van onze visie voor Ghana. Om deze reden zullen we beiden part-time gaan werken, om hier ook echt de tijd voor te hebben. Dorien hoopt na haar zwangerschapsverlof in een ziekenhuis in de buurt aan de slag te kunnen. Gerben kon tijdelijk weer terugkomen op de afdeling Gynaecologie in het Bronovo ziekenhuis!

Een van de zaken in de voorbereiding, die we in de komende tijd moeten gaan regelen, is het opstellen van ons budget en financiele support. Het is leuk om zo concreet aan de slag te gaan, en tegelijkertijd vinden we het ook erg spannend. Op dit moment kunnen we niet fulltime werken door alle voorbereidingen die w moeten treffen. De inkomsten zijn op dit moment onvoldoende dekkend. Bij ons vertrek naar Ghana zullen er aanzienlijke verhuis en opstartkosten zijn. Daarnaast zijn er geen garanties dat we in Ghana een lokaal salaris kunnen ontvangen. Dat betekent dat we zullen gaan leven van giften. Omdat we ons door God geroepen weten om dit werk te gaan doen, vertrouwen we erop dat Hij ook gaat voorzien in de dingen die we nodig hebben. Maar het is een spannende stap in vertrouwen en geloof. Als u ook betrokken wilt zijn bij ons werk door een (maandelijkse) financiele bijdrage te geven, zijn we daar erg dankbaar voor. De giften zullen belastingaftrekbaar zijn. Meer informatie kunt u vinden bij help mee!

 

We hopen binnenkort een nieuwe update te kunnen schrijven met z’n drieën!

 

Groet en zegen,

Gerben en Dorien