Vreugde en verdriet

geplaatst in: Geen categorie | 0

“De HEER heeft gegeven, de HEER heeft genomen, gezegend is de naam van de HEER.” Job 1

Beste allemaal,

 

Vlak na het schrijven van onze vorige update, werden we geconfronteerd met een zeer verdrietig bericht. Enkele weken terug hebben we verteld over de tweeling, waarvoor we hebben gezorgd, Joshua en Isaiah. Nadat we ze terug hadden gebracht naar de tante, ging een aantal weken goed met ze, maar Isaiah bleef wel aanhoudend diarree houden. Maandag twee weken geleden kregen we bericht dat het niet goed ging met Isaiah en dat Joshua ook ziek was. Wij waren toen in Wa en daarom zijn de baby’s gelijk naar het ziekenhuis gebracht. Het ging beter met ze na een paar dagen. Vorige week zondagochtend kregen we echter het bericht dat Joshua plotseling was overleden. Het was niet duidelijk hoe het precies gebeurd was. Het leek toen nog redelijk te gaan met Isaiah, maar maandagochtend kregen we het bericht dat ook hij in de nacht was overleden. Ook van hem weten we niet precies waaraan hij is overleden. We vinden dit erg moeilijk en verdrietig. Het kwam voor ons erg hard aan, omdat deze twee kinderen een plekje in ons hart hadden gekregen.

Wel zijn we dankbaar dat we voor ze hebben kunnen zorgen en dat we hen hebben kunnen liefhebben. Het is onvoorstelbaar hoeveel je je kunt gaan hechten aan iemand in een paar dagen. We vinden troost in het feit dat de twee jongens nu niet meer ziek zijn en veilig bij Jezus zijn. Eens zullen we hen weer ontmoeten.

Ondertussen zaten we midden in het medische werk in Wa. Na 2 dagen in de stad was het tijd voor 3 dagen mobiele kliniek in de dorpen. Met drie dokters zagen we in één dag rond de 150 patiënten. Aan de ene kant gaf dit een dubbel gevoel, aan de andere kant was het fijn om afleiding te hebben en om andere kinderen en volwassenen wel te kunnen helpen.

In de dorpen kwamen we wat meer ernstige ziekten tegen. De mensen zijn armer, minder geschoold en hebben minder toegang tot medische zorg. In de dorpen hebben we vooral heel veel kinderen gezien met malaria of andere infecties. Soms zijn er erg leuke patienten die je tegenkomt: er was een vrouw met 2 tweelingen, een stokoude man die opeens heel goed engels bleek te kunnen praten en mensen die je vertellen dat ze eigenlijk niets mankeren maar toch gewoon even de dokter willen zien. Ook een jongen van een jaar of 9 met een verstandelijke beperking, die breed lachend op je af komt rennen en je een knuffel geeft. Soms weet God gewoon wat je nodig hebt en weet Hij dat door deze bijzondere mensen duidelijk te maken.

We gaven met het medische werk altijd prioriteit aan de kinderen omdat die vaak de minste reserves hebben. Aan het eind van de dag zat de wachtkamer meestal nog vol met oude dames en heren die voornamelijk gewrichtspijn en hoofdpijn hadden. Ook hen hebben we nog proberen te helpen door aan het einde van de dag een paracetamol-ronde te doen. Iedereen die er dan nog zat en pijn had kreeg wat paracetamol en gebed.

Aan het einde van de 5 dagen mobiele kliniek zijn er zo’n 7500 paracetamol, 2000 multivitamine en 850 diclofenac tabletten vergeven. Zo’n 160 mensen zijn behandeld voor malaria en zo’n 55 mensen behandeld voor bloedarmoede. De rest van de statistieken moet nog worden gedaan maar dit geeft vast een voorproefje.

Na de kliniekdagen waren er nog een aantal dagen over. Die hebben we gebruikt om naar het Mole National Park te gaan. In het park zijn voornamelijk apen, wrattenzwijnen (pumbaa), olifanten, herten en vogels. Er wordt gezegd dat er ook leeuwen zijn, maar onze gids had die in 15 jaar tijd pas 3 keer gezien. In dit seizoen zitten de olifanten meestal diep in het park waar je niet kunt komen. Het kan dus in deze tijd voorkomen dat je geen olifanten ziet. Tijdens onze eerste safari met de auto hebben we ze helaas niet gezien. De volgende ochtend tijdens de wandelsafari hadden we meer

geluk en stonden we op 10 meter afstand naar 7 olifanten te kijken. Wow, wat zijn die machtig groot! Na nog een heerlijke duik in het zwembad was het tijd om weer door te trekken naar Kumasi.

In Kumasi hebben we nog wat vrije dagen waarin we wat toeristische dingen bezoeken zoals het cultureel centrum en een natuurpark. We hebben dus ook nog een beetje de toerist uitgehangen in Ghana.

De volgende update hopen we te versturen vanuit Zuid-Afrika, onze volgende bestemming!

 

Groet en zegen,