We zijn in Ghana!

geplaatst in: Geen categorie | 1

We zijn in Ghana!

Beste vrienden en familie,

Onze eerste update vanuit Ghana is een feit! Op maandag 18 januari zijn we op het vliegtuig gestapt en inmiddels zijn we al een beetje aan de warmte gewend van Afrika. Reden genoeg dus om iets van ons te laten horen!

IMG_5103

De laatste weken in Nederland
Het lijkt alweer een tijd geleden, maar tijdens de laatste weken in Nederland is er nog een hoop gebeurd. Feestdagen doorbrengen met familie, een uitzendingsdienst, een afscheidsfeest en veel afscheid nemen. De laatste praktische dingen afronden is altijd nog weer een uitdaging. De laatste weken in Nederland waren daarom echt een eindsprint met het uitzoeken van al onze spullen, het sorteren in categorieën… spullen wegdoen, inpakken en het huis leeg opleveren. Gelukkig hebben we veel hulp gekregen van vrienden en familie, waardoor we het toch allemaal hebben afgekregen voor vertrek. Daarvoor zijn we enorm dankbaar!

Schiphol
En daar stonden we dan op maandagochtend met onze koffers op Schiphol. Een moment waar we lang naar hadden uitgekeken en naartoe gewerkt, was dan echt aangebroken. Tegelijkertijd besef je dat je veel achterlaat; mensen van wie je houdt. En je gaat op weg met alleen sleutelhangers. De huissleutel, de autosleutel, de fietssleutel, alles was ingeleverd, verkocht of weggedaan. Een nieuw hoofdstuk van ons leven was echt aangebroken!

Het hoofdstuk Ghana
Gelukkig hadden we een soepele vlucht en is onze bagage deze keer ook zonder problemen aangekomen. Al onze 10 (!) bagagestukken… Toen we uitstapten in Accra was het alsof we een warme badkamer binnenstapten, zo warm en vochtig was het daar. De eerste dagen was het dus flink zweten..! Mede omdat het verschil met het vriezende Nederland toch zo’n 35 graden was… Er was iemand die ons op kwam halen vanaf het vliegvled om ons naar het Guest House te brengen in Accra. In een Nissan Micra… dat was dus even proppen!
De eerste dagen zijn we in Accra gebleven om even te wennen en een beetje bij te komen van de drukke weken voor vertrek. Boaz kon lekker afkoelen in een emmer water en wij konden op de veranda de gedachte door laten dringen dat dit land nu ons thuis gaat zijn.
IMGP4443
Tamale en Gushegu

Aan het einde van de week zijn we doorgevlogen naar het Noorden van Ghana. In Tamale hebben we onze teamleden van Project Share Ghana ontmoet, waarmee we de komende jaren op zullen trekken en samen zullen werken. Het was goed om elkaar (weer) te ontmoeten en we hebben het weekend met elkaar doorgebracht in Tamale. Inmiddels zijn we ook even op en neer geweest naar Gushegu om daar ons toekomstige huis te bekijken. Er moet nog het één en ander aan gebeuren; dus nadat we gesproken hebben met de metselaar, de timmerman en de meubelmaker, zijn we weer teruggegaan naar Tamale om daar onze verdere inkopen te doen qua meubels en huisraad. Het was in ieder geval erg leuk om alvast even in Gushegu terug te zijn geweest en door de straten te lopen en te zien wat er allemaal is veranderd in de afgelopen jaren en wat ook juist weer niet. Het voelde al als een beetje thuiskomen.

IMG_0798

De komende tijd
Heel mooi nieuws is dat we morgen onze auto krijgen! Het verschepen en inklaren van de auto is gelukkig allemaal goed verlopen. Spannend en erg leuk om nu zelf hier rond te kunnen gaan rijden! Veel toeteren is hier één van de verkeersregels. En voorrang krijg je niet, dat neem je. Het autorijden wordt dus ook nog een hele uitdaging!
Als ons huisje een beetje is ingericht, gaan we beginnen met onze taallessen om het Dagbani onder de knie te krijgen. Ook gaan we het nodige papierwerk rondom registraties en visa etc. opstarten en zullen we het team van Project Share beter gaan leren kennen. Daarover meer in de volgende update!

Project Share Ghana
Zoals we eerder gezegd hebben, worden we deel van het team van Project Share Ghana. Project Share Ghana is een NGO (Non-Governmental Organization) en is al een heel aantal jaar actief in Gushegu en omgeving. Ze hebben de visie om het gemeenschappelijke leven in Noord Ghana te verbeteren door ontwikkeling te katalyseren op de gebieden van onderwijs, gezondheid en landbouw. In de afgelopen jaren hebben ze een voedingscentrum voor ondervoede kinderen opgericht, hebben ze voorlichting gegeven over voeding en gezondheid en hebben ze een basisschool opgericht. Afgelopen september zijn ze ook gestart met een middelbare school. De financiën zijn echter niet toereikend om de lopende kosten te dekken. Om de leerlingen les te kunnen blijven geven, is dringend geld nodig. Wellicht kent u een school, een stichting, een bedrijf of iemand anders die hier een bijdrage voor wilt leveren, dan kunt u natuurlijk contact opnemen. Neem in ieder geval een kijkje op www.projectshareghana.org voor meer informatie over Project Share.

Groet en zegen,

Gerben, Dorien en Boaz Boon

 1. Dirk en Marianne Brouwer

  Hallo Gerben, Dorien en Boaz,

  We hebben met oprechte verbazing jullie verhaal van het nieuwe leven gelezen!……wat een andere wereld!……
  Wij gaan jullie volgen en wensen jullie al het goede toe in jullie leven.

  Jullie “oude” huis staat nog steeds leeg! Het wachten is op wie?…….
  Het allerbeste van Dirk en Marianne